torsdag 30 april 2009

På bokrelease med Margit Urtegård

Filosoferna Jan Söderqvist, Alexander Bard och jag
I söndags frågade Margit mig om jag ville hänga med på Alexander Bard och Jan Söderqvists bokrelease i Stockholm, hon hade fått en inbjudan på Facebook. Självklart ville jag det; så igår tog vi tåget till Stockholm och var uppe i god tid.
Vi ville få något i magen först så vi tog tunnelbanan till Östermalmstorg och så gick vi in på Östermalms Saluhall. Det var första gången Margit var där. Det blev en räkmacka på Smörrebröd. Svindyrt, men såååå gott! En tunn skiva kavring överöst med handskalade räkor, en citronklyfta och en liten skål med en mild majonnäs och ett glas vitt. MUMS!
Halv sju klev vi in på Designpassion och Margits kompis Mark Tingvall mötte upp oss där.
En lite hjärtstämpel på handen, 150 kr och vi fick varsin bok och ett glas vin.
Givetvis tågade vi raskt fram till Alexander Bard och Jan Söderqvist och fick våra böcker signerade.
Boken heter "Kroppsmaskinerna" och är den sista utgåvan av en trilogi.
På första fliken står det: "Här vänder författarna blickarna mot den människa som står på tröskeln till informationsåldern och som blir tvungen att tänka utanför intuitionens och det sunda förnuftets ramar om hon ska frigöra sig från humanismens förlegade människosyn, samtidigt som det blir svårare allt vad den moderna hjärforskningen och den moderna psykoanalysen har att säga".
Det låter utmanande, det ska bli intressant att läsa deras bok!
21.51 var det dags för hemfärd, då klev vi på tåget mot Eskilstuna på spår 11 på Centralstationen. Jag ser redan fram mot nästa äventyr med min kära vännina Margit. Jag har aldrig tråkigt tillsammans med henne!

onsdag 29 april 2009

Nytt fokus i vården!

Nu är vi peppade efter vårt besök i Lund! Berit hade verkligen fixat ett bra program för oss! Berit tog emot oss i ett Lund med sprakande vårprakt. Magnolior och körsbärsträd stod i full blom!
Mattias Claesson (C) och Berit Wirödal (KD)

Första dagen fick vi träffa Anne-Marie Scholander, projektledare för Hälso-val Skåne. Det var bra att vi fick ta del av deras modell och de ska bli spännande och se hur det går för dem när det införs i början av maj.

Anne-Marie Scholander, projektledare Hälsoval Skåne
Andra dagen fick vi träffa professor emeritus Ingemar Ihs som visade oss Practicum. Där får studenter träna operationer på dockor med simulatorer. Otroligt intressant! Syftet är givetvis att öka säkerheten och minimera risken för skador när kirgurgen ska operera på riktiga patienter :)
Professor emeritus Ingemar Ihse


Magnus Lord, Strategisk chef Region Skåne Det sista passet var en föreläsning av Magnus Lord, strategisk chef i Region Skåne och leder Lean Healthcare vid sjukhuset i Lund. Det kändes verkligen exklusivt att vi fick träffa honom. Han är både civilekonom, civilingenjör och läkare! Efter hans förläsning fick vi besöka en akutvårdsavdelning där sjuksköterskan Marie visade hur det gick till i verkligheten

Kristina Fransson, Karin Wieslander och Mattias Claesson
Glada och trötta for vi hem 12.31 från Centralstationen i Lund. Tack Berit för besöket!

måndag 27 april 2009

Studiebesök i Skåne på schemat!

Äntligen har det blivit dags! Det ska bli så kul och träffa Berit Wirödal och hennes kollegor i Skåne! Idag åker jag, Lotta Finstorp (M) och Mattias Claesson (C) tillsammans med våra politiska sekreterare till Lund. Det blir ett intressant program. Vi kommer att få information om deras Vårdvals-modell och så ska vi träffa Magnus Lord som ska berätta om Lean Healthcare.
På tisdag eftermiddag är vi hemma igen och troligtvis mycket inspirerade!

fredag 24 april 2009

En lyckad dag i Sörmland

Äntligen var det dags för en heldag med Göran i Sörmland. Vi startade på Europaskolan i Strängnäs och sedan bar det av till Kullbergska sjukhuset i Katrineholm.

Göran i Djäknehallen i Strängnäs

Göran har precis fått sin aorta undersökt!Gunvor Finnas och Göran HägglundMarco Venegas och Göran Hägglund


Dagen avslutades i Nyköping där Göran fick dela ut lokalavdelningens vitsippspris till årets vinnare Marco Venegas.
Valet av pristagare var helt rätt! Vilken kille han är! Han ger aldrig upp, kämpar verkligen för alla människors lika värde. Han känns verkligen som en äkta kristdemokrat! :)


Göran Hägglund och en glad Marco Idel italienska läckerheter
Utsökt pannacotta serverades

Sist men inte minst; en underbar italiensk buffé på La Cocina som inmundigades tillsammans med alla partivänner, gamla och unga. Det blev pricken över i!
Tack Göran, du var otroligt bra!
Det var så roligt att få träffa duktiga och engagerade elever och lärare och lika duktiga och engagerad personal på Kullbergska. Det var intressant att ta del av biträdande verksamhetschef Peter Gustafssons prisbelönta EU-projekt också! Det var en nöjd och trött politiker som somnade in på torsdagskvällen.

onsdag 22 april 2009

Vindkraft i blåsväder

Igår på fullmäktige fick vi veta att den nya majoriteten ska utreda egen producerad vindkraft. Det konstiga är att Ylva G Karlsson (MP) svarade NEJ när Lotta Finstorp ställde en fråga på folkhälso- och miljöberedningen förra veckan om man jobbar något med vindkraft!
Det är mycket som sker i det fördolda nuförtiden.
Dessutom har den nya majoriteten anlitat Ylva G Karlssons makes företag, han arbetar som konsult i vidkraftbranchen. Ett sånt förfarande skadar inte bara arbetet med egenproducerad vindkraft utan också politiken. Det finns något som heter jäv och det här är ett bra exempel på det.
Hur ska Ylva förklara detta?

tisdag 21 april 2009

Bokslutsdebatt idag

Idag står landstingsfullmäktige på schemat. Dagens stora ärende är bokslutet för 2008. Under förra året bytte vi majoritet så det kommer troligtvis att bli ganska avslaget. Mattias Claesson (C), har ställt en intressant interpellation till Jörgen Danielsson (S) om han kommer att ta något initiativ till reviderad budget eftersom skatteintäkterna försämras. I sitt svar har han sagt att han inte kommer att göra något och i så fall styr vi mot ett gigantiskt underskott!
Jögen D har hela tiden pratat om hur viktigt det är för landstinget att visa tydligt ledarskap och att ta ansvar.
Mycket prat och för lite verkstad i så fall...

lördag 18 april 2009

Fredrik Petterssons heltidslön

I en tidigare bloggartikel om den nya majoritetens arvoden har jag tydligen lyft något som inte tål offentligt ljus! I Fredrik Petterssons senaste blogginlägg tar han till storsläggan. Oppositionen anklagas för dubbelmoral och att ägna sig åt fel frågor. Har ni hört det förut?

[...] Likt en dålig opponent som inte riktigt greppat diskursen och desperat jobbar sig igenom en text i syfte att hitta malplacerade kommatecken och särskrivningar famlar den sörmländska oppositionen efter formaliafel. [...]

Det kanske inte är så viktigt att följa fullmäktigebeslut, eller vilka slutsatser ska man dra? Jag undrar återigen; VEM har beslutat att Fredrik Pettersson ska ha en halvtidslön som landstingsråd? NÄR har det beslutet fattats?
Jag kommer inte att ge mig förrän jag har fått svar på den frågan. Kanske den ska ställas på fullmäktige på tisdag?

torsdag 16 april 2009

Gamla kan dom också!

Igår träffades vi på kommun- och landstingsdag och det handlade mycket om det bekymmersamma ekonomiska läget. VÅPEN presenterades och vi hade en bra diskussion om hur vi kan tackla den rådande situationen ute i kommunerna och landstingen. Det är viktig att till verkligen försöka värna våra kärnverksamheter och försöka prioritera vården av våra gamla och skolan.
Maria Larsson var inbjuden också. Hon var så glad, hon hade precis varit i Södertälje och besökt Mariekällgården. Där hade hon fått spela TV-spel med de boende och hon tyckte det var så kul! Hon berättade också om en man hon kände hemma i Gnosjö. Han var 92 år, bodde på ett särskilt boende, hade varit egen företagare och var van att hänga med i den senaste tekniken. Han var inte nöjd; det fanns inget bredband på hemmet!
Kul att personalen på Mariekällgården fixat TV-spel och tänker lite nytt! Det behövs inga stora insatser, det är ofta små förändringar som ger stora förbättringar. Det känns hoppfullt och visar att det finns lite ljus i mörkret, trots allt!

onsdag 15 april 2009

Rätt av Göran att sikta på köfri vård

Idag kommer Göran Hägglund till Nyköpings lasarett! Han kan redan se att kömiljarden gett resultat. Det var rätt tänkt att belöna förändringar istället för att skicka ut en öronmärkt pott för att arbeta med vårdgarantin. Målet är givetvis en köfri vård!
Det känns helt rätt. Varför ska man behöva vänta så länge på att få vård?
Vi har en vård i världsklass men vi ligger i strykklass när det gäller tillgänglighet. Det känns så bra att vår partiledare och socialminister har förstått hur viktigt det är för våra medborgare ha en hög tillgänglighet! Det kostar samhället mer totalt sätt att inte ge en snabb och effektiv vård. Sörmlänningen betalar 10 procent av sin lön varje månad till landstinget, då är det rimligt att man ska få en garanterad vårdinsats, på rätt nivå, i rätt tid, för en så hög "sjukvårdspremie"!
Synd att jag inte kan vara med idag. Vi har möte i Stockholm för alla gruppledare i kommuner och landsting!

tisdag 14 april 2009

Var har besluten fattats om utökade arvoden?

I dagens EK kan vi läsa att den nya s-ledda majoriteten utökat kostnaderna för politiken sedan de tillträdde. I deras "räddningspaket" ska man spara 300 miljoner under resten av mandatperioden och då handlar det givetvis mycket om personalreduceringar av vårdpersonal.
Borde det inte vara mer moraliskt att även politiken håller nere sina kostnader i detta läge? Att istället göra tvärtom spär på politikerföraktet och drabbar hela politiken!
Det intressanta är dessutom; VAR har beslut fattats och av VEM när det gäller landstingsrådslön för de politiska sekreterarna Fredrik Pettersson (S) och Tomas af Bjuhr (FP)? Det skulle jag gärna vilja ha svar på!
Stöd och hjälp till partikamrater utgör inte någon grund för landstingsrådslön om man ska följa fullmäktiges reglemente för förtroendevalda. Arvode är kopplat till någon form av funktion i landstingets organisation och är tydligt angett hur många procent för respektive uppdrag. Den ordningen finns eftersom det är viktigt att skilja på vad landstinget ska betala och vad respektive parti ska stå för.
Det måste bli ett slut på smusslandet och trixandet med arvodena från Den nya majoriteten! Papprena på bordet, tack!

torsdag 9 april 2009

Inas blogg är grym

Ina har börjat blogga och hennes nisch är foto och illustrationer. Hon lyckas verkligen fånga något speciellt i sina bilder. Hon kommer säkert att bli något stort, hon har verkligen talang!
http://www.inkolinko.blogg.se/
Och så är hon en toppentjej :-)

Ps. Foto M-LFM

onsdag 8 april 2009

Lunch med min goa väninna

Det var fest idag när jag fick bjuda min goa väninna Margit Urtegård på lunch. Det blev pasta med räkor. Vi skålade givetvis i mjölk och hade som vanligt mycket att prata om! Vi har känt varandra i elva år och har många gemensamma minnen. De flesta rör sig givetvis det politiska livet i Strängnäs och som alla förstår så händer det alltid något som går att diskutera och analysera :)

Margit Urtegård skålar i mjölk Det fanns en del att prata om...

Lyxfrukost

Idag är det så kallt! Nu har jag skjutsat Fredrik till skolan och har precis avnjutit en frukost i lugn och ro. Ett frasigt nygräddat bröd från Torghallen med god ost på, varmt nybryggt kaffe i min favvomugg! Mums!


Inga tjugomil i bilen. Jag ska bjuda min goa väninna Margit Urtegård på lunch och bara umgås. Glöm inte bort dina vänner, livet blir så fattigt utan dem!


Ensamstående föräldrar behöver vårt stöd!

Emma Hendriksson som leder vår familjepolitiska arbetsgrupp föreslår en höjning av bostadsbidraget som en åtgärd att stötta ensamstående föräldrar. Snart ska de presentera en grupp förslag med fokus på ensamföräldrar. Ett första krav är att regeringen ska utreda de ekonomiska villkoren för mammor och pappor som lever ensamma med sina barn. Bra initiativ!
Vi är i en lågkonjunktur och en kärv ekonomi brukar slå hårt mot ensamtående föräldrar med barn.
Ett litet tips från mig; kolla hur försörjningssitutionen ser ut totalt sett! Troligtvis är de flesta ensamstående mammorna anställda i offentlig sektor och har deltidstjänster. För att klara sin försörjning är de beroende av barnbidrag, bostadsbidrag, underhållsstöd och utfyllnad med försörjningsstöd.
Jag kommer så väl ihåg när vi jobbade med Strategisk plan i Strängäs kommun i början av 90-talet. Ett av målen skulle vara att "Ingen i Strängnäs kommun ska vara bidragsberoende", min kommentar var då givetvis att många barnfamiljer är "bidragsberoende" så det målet skulle vi inte kunna uppnå.
Bidrag är inte pensionsgrundande och därför får alla dessa bidrag en långsiktig negativ effekt. Risken är stor att man har knappa resurser och små marginaler resten av livet. Det finns inga bidrag som följer några kostnadsindex så den privata ekonomin urholkas kraftigt om man får för mycket bidrag!
Som exempel: Underhållsstödet har inte ökat med mer än 100 kronor på 15 år!
Hur skulle det vara om alla kvinnor som jobbar deltid fick möjlighet att förörja sig på heltid och slippa vara beroende av alla bidrag?
Så Emma med flera; försök komma med lite kreativa lösningar som förbättrar den egna försörjningen på kort och lång sikt istället för att öka bidragsberoendet!

tisdag 7 april 2009

Bra jobbat av Alliansregeringen!

En bättre present kunde vi inte ha fått till påsk! Nu kan kommuner och landsting andas ut! Skönt med en Alliansregering som bryr sig om välfärden och jobben. Det ska bli kul att komma till LSAU idag och få höra av våra ekonomer att vi får ett extra tillskott i kassan.

Våra partiledare skriver [...]På samma sätt som vi med detta markerat vikten av trygghet och kvalitet i välfärden måste politiken på lokal och regional nivå ta sitt ansvar i krisen. Den kommunala självstyrelsen måste gälla i både goda och dåliga tider. Uppgiften nu handlar om att sätta de för medborgarna viktiga verksamheterna som skolan, förskolan, äldreomsorgen och sjukvården främst i kommunernas och landstingens arbete.
Att hantera en ekonomiskt svår situation med att lägga besparingar på välfärden innan andra vägar att prioritera bland utgifterna är uttömda, är inte att använda varje skattekrona på bästa sätt. Det tål att understrykas.
Alliansregeringen kommer även fortsatt att göra vad vi kan för att värna välfärden och undvika neddragningar i de välfärdstjänster som kommunsektorn tillhandahåller. Samtidigt kan vi inte utlova resurser som inte finns. Krisen har slagit hårt mot hela den svenska ekonomin och kommer under kommande år att kraftigt begränsa möjligheten till nya reformer. Den som nu sätter i gång sedelpressarna eller låter underskotten skena i väg kommer snabbt att tvingas till både skattehöjningar och nedskärningar i välfärden. Det skulle fördjupa krisen, hota tryggheten och riskera att kraftigt försvåra återhämtningen. [...]
BRA JOBBAT ALLIANSREGERINGEN!

måndag 6 april 2009

Vågat av fp!

I ett mycket bekymmersamt ekonomiskt läge för landstinget väljer Anders Bjurström att hoppa av! Det innebär att han slipper fatta svåra och tunga beslut om nedskärningar i vården och inte heller behöver riskera att bli utskåpad av partiet i den kommande nomineringsprocessen. Jag kan tänka mig att många folkpartister inte hoppade högt precis när man valde att samarbeta med sossarna och att skulle troligvis ligga honom i fatet. Det skulle i så fall bli ett snöpligt slut på hans politiska tid i landstinget! Tidpunkten för hans avhopp är därför rätt tajmad.

Partiet satsar nu istället på ett helt oprövat kort. Vad jag vet så har inte Tomas af Bjuhr någon tidigare politisk erfarenhet. Hur kan det komma sig att han då kan få en så tung post för partiet?? Säger det mer om honom eller mer om övriga folkpartister i landstingsgruppen? Det är givetvis för tidigt att säga men valet av af Bjuhr gör att den socialliberala delen av partiet har vunnit mark, så här långt.
Det ska bli väldigt intressant hur han kommer att stå sig i den kommande nomineringen, det är trots allt medlemmar som nominerar. Hur känd kommer han att bli och vad kommer han att bli känd för? Den som försökte få ihop det med sossarna men sedan inte lyckades fullt ut, eller?
Det blir i alla fall inte lättnavigerat för den nya lagledaren i fp och för oss som var med i den tidigare regnbågsalliansen är han inte någon som känns trygg att luta sig mot när det kärvar till. Är valet av Tomas af Bjuhr också en signal att man kommer att lira i det röda laget nästa mandatperiod?
Man kan bara konstatera, när svenska folket väljer blått så väljer fp rött. Är det särskilt smart av folkpartiet?

Kommer Anders Bjurström (fp) att avgå?

Ibland går det fort i politiken! Idag skriver Thomas af Bjuhr en debattartikel i EK och det kanske inte är så konstigt. Det som får mig att fundera är hans titel. Han skriver under som landstingspolitiker men vad jag vet så är han politisk sekreterare, men jag kanske har missat något? I så fall var det snabbt marscherat. Den 1 april blev han sörmlänning och Mariefredsbo.

Det får mig i alla fall att fundera... Kommer Anders Bjurstöm, nuvarande gruppledare att avgå? Kommer i så fall den social(demokrat)liberarala af Bjuhr vara fp:s flaggskepp i valet 2010? I sin debattartikel ger han kraftiga signaler om att han gillar att sitta i majoritet med sossarna. Det ska bli spännande och se hur det kommer att utveckla sig. Kommer S att vara lika intresserad av ett fortsatt samarbete efter 2010?
I Strängnäs sitter ju fp i majoritet med sossar, så det kanske känns naturligt...

Det var vår i Bryssel

Parlamentet i vårskrud Ella Bohlin och Adina Trunk

Inne i parlamentshallen

Magda Ayob och Katarina Gustavsson

Jag och Lotta Jonsson



Bryssel visade upp sin bästa sida. Körsbärsträden blommade runt parlamentsbyggnaden, parkerna spirade av vårgrönska och folk satt och lapade sol på gatuserveringarna. Vi tog givetvis chansen att sitta i solen om det fanns några minuter över i det späckade programmet.
Anders Wijkman var suverän när vi träffade honom på onsdagkvällen. Trots att han nyss varit i Washington och bara sovit i tre timmar så höll han en engagerad föreläsning om klimathotet och det allvarliga tillstånd som råder på vår planet.
Det som är riktigt allvarligt är den takt som vi förbrukar jordens naturresurser. Det är inte hållbart och kommer att skapa enorma problem om vi inte gör något åt detta, nu!
Jesper Haglund, en av våra viktiga och kunniga tjänstemän i parlamentet, berättade för oss om arbetet i parlamentet, utskotten och kommissionen. Det är lite mer komplicerat än hemma i landstinget!
Men det så kul att få umgås med alla goa kandidater. Vilket engagemang och intresse för europafrågor! Ella Bohlin, Sofia Modigh, Christina Doctare, för att bara välja våra toppkvinnor; vilken kvinnokraft!
Gunnar Hökmark får se upp!
Klockan 01.00 på fredagnatten stöp en trött och belåten EU-kandidat i säng! Ett extra stort TACK till partistyrelsen och Sofia Damm gav oss den här inspirerande dagarna i en vårigt Bryssel!
Ps Batteriet till kameran tog slut alldeles för tidigt!

onsdag 1 april 2009

Dags för Bryssel!

Nu åker alla EU-kandidater till Bryssel i tre dagar. Det blir ett fullspäckat program med seminarier och studiebesök. Givetvis också möjligheter för oss att knyta viktiga kontakter och lära känna varandra lite mer. Det ska bli så spännande! Givetvis tar jag med mig kameran och återkommer.