fredag 27 februari 2009

Engagerade medborgare och personal i Katrineholm

Engagerade narkossköterskor På Konditiori Sultan

Engagerade Katrineholmsbor


Det blev en lyckad och lång dag i onsdags! Det var så kul och möta alla på Konditori Sultan. Vi avslutade dagen i caféterian på Kullbergska sjukhuset och fick prata med engagerade narkossköterskor. De gav sin syn på beslutet om nedläggningen av narkosjouren och var givetvis bekymrade. Hur ska de kunna göra ett bra jobb om narkosläkaren försvinner? Hur stämmer det med att ha en akutmottagning som ska vara öppen dygnet runt?
Ja, det var en massa frågor som de skickade med oss. De vill vara med och utveckla sjukhuset och inte avveckla.
Budskapet under dagen var tydligt; lägg inte ner
narkosjouren och Pulsen!
Våra partikamrater i Katrineholm vill gärna vara med och driva sjukhuset i framtiden. En Norrtäljemodell skulle passa bra och det är ju det vi vill skapa i Katrineholm. Det ska bli spännande att se hur långt vi kommer med den idén! Det är dags att skapa lösningar och inte låsningar i det läge vi befinner oss. Det kommer att bli en spännande höst!

onsdag 25 februari 2009

Idag fortsätter vi vårdturnén

Idag ska vi oppositionsråd träffa Katrineholm och Vingåkersbor.Vi startar upp på det klassiska konditoriet Sultan i Katrineholm. Det känns bra att lämna landstingshuset i Nyköping och ta en fika, få lyssna till medborgarnas och de lokala politikernas åsikter om vården. Jag kan tänka mig att vi kommer att få många frågor om Kullbergska sjukhuset och vården i Katrineholm i framtiden.
Det kommer att läggas ner både narkosberedskap och vårdplatser enligt majoritetens sparpaket...

tisdag 24 februari 2009

Äntligen ett kungligt bröllop!

Nyheten om Kronprinsessan Victoria och Daniel Vestlings förlovning är precis vad vi behöver nu! Äntligen något positivt; mitt i allt elände om SAAB och finanskris som vi matats med sedan i höstas. Kungabröllop nästa år kanske får allt att vända?
Grattis och Lycka till!

måndag 23 februari 2009

Kul att träffa alla EU-kandidater!

Katarina Gustavsson och Christina DoctareLeif Hallberg, ordförande i Seniorförbundet Nina Ekelund, engagerad milöexpert Samling i Bååtska rummet

Jag och Sofia Modigh
Kandidatmingel

Igår träffades alla EU-kandidater i Stockholm för en utbildningsdag. Det var ett fullspäckat program och helt plötsligt känns det; nu är det snart allvar, EU-valrörelsen drar snart igång! En hel stab med kunniga personer kommer att stå till vårt förfogande så det är bara att köra för fullt.
Tre mycket intressanta fördjupningar fick vi ta del av. Nina Ekelund förmedlade som vanligt, på ett mycket engagerat sätt, om klimathotet och miljöfrågorna. EU och finanskrisen var ett område som Urban Karlström föreläste om, otroligt aktuellt! Bra att Mats Odell ansvarar för den här frågan när vi tar över ordförandeskapet i höst.
Gränsöverskridande brottslighet och människohandel var ett ämne som Lef Hallberg behärskade. Han var tidigare informationschef på rikspolisstyrelsen och Interpol.
Det känns verkligen tryggt att gå in i en valrörelse med så mycket samlad kunskap och kompetens i partiet. Nu är det upp till oss kandidater att kavla upp armarna och få ut vårt budskap. Nu är det dags att lämna startblocken!

söndag 22 februari 2009

Grattis Tomas o Göran!

Göran 25 år idag, 17 minuter äldre än Tomas. Här med sambon Ina.Tomas 25 år, här med sonen Filip.


Tänk vad tiden går fort; idag är det 25 år sedan mina tvillingar Tomas och Göran föddes! De föddes till Björn J:son Lindhs låt Brusa högre lilla å, det var så fint. Barnmorskan var min syssling, Anki Liljeroos. Det var skönt att ingen av dem behövde vårdas i kuvös, de var pigga och matglada redan från början de små liven!
Väl hemma på Ärja igen blev det turbofart! Med två storebrorsor på knappt tre respektive fyra och ett halvt år var det inte många lata stunder.
Det var bara mat, blöjor och nattning, dygnet runt! Mina knappt fem år som jag jobbade på BB var till stor hjälp. Det mesta gick på rutin. Absolut jobbigaste tiden var när tvillingarna var 1 ½ - 2 år. De klättrade högt och lågt och var nyfikna på allt. Vilken tur att jag hade Gunilla, min tvillingsyster, i huset intill, annars vet jag inte hur jag skulle ha orkat den här tiden!
Nu är ni stora allihop, i ett huj.
Puss o kram på er och stort Grattis till mina älsklingar! Vi ses i Tallkrogen i eftermiddag!

fredag 20 februari 2009

Inget drömscenario för Jörgen Danielsson (s)

Hur ska den nya majoriteten klara Landstinget Sörmlands ekonomi? "Räddningspaketetet", med en redan uppäten skattehöjning, dyra avgiftshöjningar och nedskärningar i vården, löser inte det uppkomna läget i landstinget. En beräknad försämring av skatteintäkterna med 97 miljoner leder till ett underskott och Jörgen Danielsson är bekymrad, det går att utläsa av dagens artikel i EK. Nu vill han ha hjälp från högre makter; regeringen borde skjuta till pengar för att få det hela att gå ihop!
Han säger: - Det enda vi kan göra nu är att vädja till regeringen att mildra effekterna. Man behöver gå in med minst fem till tio miljarder kronor på riksnivå, säger Jörgen Danielsson.
Prognosen för 2009 bygger på att hälso-och sjukvårdsnämnden genomför de besparingar som s-majoriteten beslutat om och att man håller sin budget. Det sistnämnda har inte inträffat i modern tid!
Inget drömscenario precis.
Varför var Jörgen Danielsson så villig att ta över makten när vår regnbågskoalition sprack? Han måste ha lagt det i vågskålen; att det inte var en enkel sitution vi befann oss i. Han fick ju faktiskt frågan av oss som var kvar om han var villig att ta ansvar tillsammans med oss som var kvar. Men svaret var; nej.
Var ska han nu få hjälp och stöd? Sina stödpartier i majoriteten? Vi som inte dög i våras? Ja, den som lever får se men det blir en tuff tid framöver, var så säker!

torsdag 19 februari 2009

Lunch på Hållet

Igår åt Östen Eriksson och jag lunch på Nyköpings lasarett. Det blev Flygande Jakob för oss båda. Givetvis hade vi bestämt att luncha med en av sjukhusets läkare och samtalet gled snabbt in på de stora frågorna.
När ska sjukvården inse att man är en tjänsteproducerande organisation som måste anpassa sig efter patienternas behov? Varför tittar vi enbart på kostnader? Hur ska vi ta hand om våra äldre multisjuka på ett sätt som svarar upp mot deras faktiska behov?
Självklart räckte inte lunchen till att för att diskutera dessa intressanta frågeställningar färdigt men det gav verkligen mersmak ...
Det är verkligen viktigt för oss som sitter i "toppen" att få träffa de som finns ute i våra verksamheter. Engagemanget finns, jag lovar!

onsdag 18 februari 2009

Godmorgon!

Gripsholms slott idag

Jag sprang ut och tog ett kort närjag fick se slottet med en härlig soluppgång. Idag blir det bara jobb på kontoret och att "blarra" lite med Mattias Claesson (c) och våra politiska sekreterare, Östen Eriksson och Inger Fredriksson.
Passa på och njut precis som jag, av Mariefred i morgonsol!

tisdag 17 februari 2009

Varför ska flickor vara mindre värda?

Kaj Wedenberg, chef på kvinnokliniken på Mälarsjukhuset har vänt sig till Socialstyrelsen för att få igång en diskussion om "fel" kön ska vara skäl för att göra abort. I gårdagens EK kan vi läsa att personalen är upprörd och tycker att det är hemskt att man ska få göra abort pga "fel" kön. Jag kan förstå deras upprördhet. Samma personal ska försöka hjälpa de förtvivlade par som inte lyckats få barn, trots upprepade försök. Eller omvänt; glädjas med dem som lyckats efter många försök och fått se parens ständiga kast mellan sorg och glädje, vid varje nytt försök. Hoppet om att nu, äntligen kanske det går den här gången!
Vad spelar då kön för roll?
Varför ska vi använda den medicinska teknik vi har för att kunna göra det (ur)valet? Svåra frågor och inga entydiga svar.
När det nu händer, så ställs en etiks frågeställning på sin spets och pekar också på behovet av en etisk debatt. Vad är rätt och vad är fel?
Min partikamrat Ingemar Johansson, insåg tidigt vikten av en levande etisk debatt. Han skrev en motion om att Landstinget Sörmland behövde inrätta ett etiskt råd. Ett enhälligt fullmäktige ställde sig bakom motionen. Det Centrala etiska rådet bildades och det togs fram ett etisk program. Tanken är just att personalen ska ha hjälp och stöd för etiska diskussioner eftersom man ofta hamnar i etiska dilemman.
Jag skulle vilja rekommendera Kaj Wedenberg och personalen på KK på MSE att ta del av vårt etiska program och ta tid till en bra och givande dialog.
Som dagens abortlagstiftning är utformad så behöver ingen gravid kvinna motivera sitt beslut till abort före vecka 18.
Hon begår inget lagbrott i egentlig mening men sett ur ett etiskt perpektiv blir det däremot mer komplicerat. Vad innebär det, ställt mot alla människors lika värde, oavsett ålder, kön och hudfärg???
Etiken har en viktig funktion att fylla, mellan allt det teoretiska och faktiska som händer och sker varje, dag i vården.
I Svd säger Socialstyrelsen att man ska "se över" den nuvarande lagstiftningen. Göran Hägglund tror inte att lagstiftning är rätt metod att komma åt problemet. Jag tror inte heller att lagstiftning är lösningen på det här problemet.
Den här frågan kommer i alla fall jag att ta upp nästa gång vi träffas i Etiska rådet. Det som ändå känns så himla tråkigt däremot; medicinska tekniken kan idag medverka till att flickor utsorteras. Inte bara här utan även i länder som Kina och Indien.

fredag 13 februari 2009

Nya kullerbyttor av Kullgren

Efter min bloggdebatt med Thomas af Bjuhr om socialliberalerna ska vara med i det röda eller blå laget efter 2010 har även Åsa Kullgren (s) gett sig in i debatten efter Lars Petterssons ledare igår. Hur ska den nya s-ledda majoriteten förhålla sig till Alliansregeringens sjukvårdspolitik? För Åsa Kullgren är det tydligen inga problem.

Idag får hon svar på tal av ledarskribenten som skriver: "Men är det någon som sänder dubbla signaler är det just Åsa Kullgren. I rollen som ordförande för gruppen som har i uppdrag att formulera Socialdemokraternas framtida vårdpolitik arbetar Kullgren under devisen "mer tillgänglighet, bättre kvalitet". I sitt uppdrag som hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Sörmland för hon däremot en politik som ger länets patienter mindre tillgänglighet och lägre kvalitet. Sörmlänningarna är bara att beklaga. "
I Eskilstuna-Kuriren har vi kunnat ta del av insändare som beskriver de långa väntetiderna på Mälarsjukhuset. I budgetdebatten i november lyfte oppositionen fram behovet av att arbeta med Lean Healthcare för att just komma tillrätta med tillgängligheten i vården och detta förlöjligade Ylva G Karlsson (mp) under debatten. Toyota-modellen var ingenting för Ylva G Karlsson att jobba med! Rätt patient i rätt säng, i rätt tid spar lidande för den enskilde men är också en stor vinst för personalen.
Men frågan kvarstår; Vilket besked kommer social(liberal)demokraterna att ge väljarna i valrörelsen 2010? Det skulle väl vara bra både för socialdemokraternas väljare tillika folkpartiets, att få svar på den frågan?

Idag ska vi prata samarbete

Idag träffas vi gruppledare från Sörmland, Västmanland och Stockholm för att diskutera framtida samarbete. Vår avsiktsförklaring ska ligga till grund för vilka områden det rör sig om och sedan ska det godkännas av respektive fullmäktige. Det känns otroligt bra; kan vi hitta bra former för samarbete och vara konstruktiva så hoppas vi att våra gemensamma resurser ska kunna användas på ett klokt sätt och komma skattebetalarna till del. Det är inga långa avstånd oss emellan och det finns en vilja hos oss alla att hitta lösningar som kan göra livet lite enklare för de som bor och arbetar i vår region.
I övrigt har det varit en intressant vecka, stort och smått blandat. LSAU, Mariefredsnämnd (där vi diskuterade vårt bekymmer med änder och vildsvin), möte i riksdagen om höghastighetståg och Ostlänken och igår arbetsutskott i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Det finns mycket att säga om Banverkets prioritering av tåginvesteringarna men det återkommer jag med i ett annat inlägg.
Imorgon har vi årsmöte för lokalavdelningen i Strängnäs och då ska vi lyssna på socialchefen Bengt Gustafsson. Sen tar jag helg!

torsdag 12 februari 2009

Bra initiativ av Evangelia Tzampazi!

I tisdags hade vi en föredragning av nationella riktlinjer för psykisk ohälsa på LSAU. De innebär att primärvården kommer att få ta ett större ansvar för lättare depressioner och att KBT-terapi kommer att prioriteras. Äntligen! Det är verkligen på tiden att personer med lätt depression får hjälp tidigt och inte bara får antidepressiva läkemedel.
Evangelia Tzampapaz har tagit initiativ till debatt och diskussion om den psykiska ohälsan i Europaparlamentet. Bra initiativ av henne.
Hur vi mår psykiskt påverkar vår vardag, familjeliv, skola, arbete och fritid, säger Evangelia Tzampazi från Socialdemokratiska gruppen. Den grekiska ledamotens initiativbetänkande om psykisk hälsa är på agendan när Europaparlamentet möts nästa vecka. Miljontals européer drabbas av psykiska sjukdomar. Och 90 procent av självmorden beror på psykiska störningar. Tidig diagnos och behandling är enligt Tzampazi bästa sättet att undvika personliga tragedier. Jag håller med henne fullständigt!

onsdag 11 februari 2009

Olika ställningstaganden bäddar för förvirring

I dagens Sörmlands Nyheter tar ledarskribenten Lars Pettersson upp min och Thomas af Bjuhrs diskussion om hur socialliberalerna ska förhålla sig till det "röda" eller "blå" laget inför valet 2010.
Den nya majoriteten satsar hårt på en kommunikationsplan och folkpartiet ger intryck av att trivas i majoriteten tillsammans med sossar och miljöpartister. På riksnivå ser vi hur den rödgröna oppositionen försöker samla sig till en gemensam plattform för en gemensam politik nästa höst.
Lars Pettersson skriver vidare: "Folkpartiet har därmed gjort sitt val innan väljarna. Utifrån ett socialliberalt perspektiv accepterar och motiverar man skattehöjningarna i landstinget mot ökade satsningar på HBT-frågor inom vården. Prioriteringen är måhända sympatisk – fast den löser inte några realpolitiska problem."
Thomas af Bjuhr bemöter ledaren på sin blogg och skriver: "Den krassa verkligheten är att det inte gick att bedriva en medveten och långsiktig politik med liberala förtecken inom ramen för den forna Regnbågsalliansen". Vilka liberala förtecken hittar vi i den nya s-ledda majoritetens politik?

God bless Sverige?

Els-Maries Lindgrens uttalande igår har verkligen fått stor uppmärksamhet! Rubriken gör gällande att det är ett "kd-förslag" vilket det givetvis inte! Syftet med den rubruksättning är givetvis att få folk att tro det och klumpa ihop alla kristdemokrater som religiösa stollar. Artikeln finns kommenterad med 205 blogginlägg (6.30 i morse) och det är verkligen intressant läsning. Påhoppen och invektiven är fullständigt sanslösa i ett antal blogginlägg. Någon stackars bloggare skrev "efter att ha läst inläggen kan jag bara instämma "Gud välsigna Sverige"! Hets mot folkgrupp är inte OK, men hets mot kristdemokrater, jajamen och du har sossarnas välsignelse!
Jag tycker givetvis inte att Els-Maries förslag är relevant med varför dessa höga toner och sanslösa påhopp och vad står de för?

måndag 9 februari 2009

Fortsatt sossestyre i Sörmland - om socialliberalerna får välja!

En röst på folkpartiet liberalerna i landstinget Sörmland 2010 blir en röst på sossarna! Någon annan slutsats kan man inte dra om man läser politiska sekreteraren Thomas af Bjuhr blogginlägg idag.
I mitt blogginlägg den 7 februari, ställer jag just den frågan. Vad blir en röst på folkpartiet i landstinget i nästa val? Rött eller blått lag? Frågan är relevant eftersom man ingår i en sossestyrd majoritet idag. På Sörmlands Nyheter ledarblogg kommenteras vår bloggdiskussion idag; "Underförstått är Folkpartiet i Sörmland redo att redan nu avsäga sig allianssamverkan på regionnivå."
Thomas af Bjuhr skriver: "Jag är fullständigt övertygad om att det blocköverskridande samarbete som den nya majoriteten i Landstinget Sörmland utgör är den konstellation som har störst möjlighet att lyckas hantera denna svåra utmaning" (att säkra en långsiktigt hållbar ekonomisk och verksamhetsmässig utveckling).
Det ska bli intressant att veta; hur kommer väljarna att rösta om fp hellre stödjer socialdemokraternas politik? Hur tydliga kommer sossarna att vara mot sina väljare inför valet 2010 i landstinget Sörmland? Rödgrönt på riksplanet och Rött-blått i Sörmland, eller?

lördag 7 februari 2009

Thomas af Bjuhr och historiebeskrivningen

I ett blogginlägg av Thomas af Bjuhr, politisk sekreterare för folkpartiet, kommenterar han min bloggartikel om landstingets ekonomi som visar på ett bättre resultat än prognosen för 2008. I inlägget försöker han förringa den tidigare regnbågsalliansens arbete i landstinget (i vilken han ingick) och kallar den dessutom "kd-ledd"!
Han anser att det "absolut viktigaste beslutet var att formera en ny majoritet"! Intressant. Vidare skriver han om den nya s-ledda majoriteten "en majoritet som inte duckar för obekväma beslut".
Vad har då hänt?
Det hann bara gå ca en månad efter deras beslut att lägga ner narkosjouren på Kullbergska sjukhuset, så har man ändrat sig. Beslutet har skjutits på framtiden. Kritiken har varit massiv, både från sjukhuspersonal, medborgare och lokala politiker.
Nu har man "lyssnat" på personal och ska hitta en "hållbar lösning", enligt Åsa Kullgren (s), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden. Det ska bli väldigt intressant och se vad som händer i höst. Kommer den nya majoriteten att stå fast vid sitt beslut att lägga ner narkosjouren i Katrineholm?
Men det trista är; att en kollega som själv ingick i den tidigare regnbågsalliansen tycker att det bästa som hände 2008 var att byta majoritet. Sorgligt. Undrar vad folkpartisterna runt om i Sörmland tycker om det uttalandet? Vad blir en röst på folkpartiet i landstingsvalet 2010? En röst på rött eller blått lag? Han är väljarna svaret skyldig.

Fredagkväll med sauna

Fredagmiddag med svärfar

Igår träffades DU-nämnden i Västerås (gemensamma nämnden mellan Sörmland och Västmanland). Väglaget var verkligen inte kul, snöigt, halt och moddigt men med Kristina Fransson (m) i bilen blir det trevligt ändå.
Som vanligt hade vi en avrapporteringsrunda om läget i regionfrågan. Positioneringar och rävspel pågår för fullt från vissa håll. Nu verkar det som om Uppsalas landstingspolitiker i ett desperat försök vill diskutera delägarskap av Akademiska sjukhuset! Intressant...
Vi har i alla fall (äntligen!) några avtal på gång i samarbete med Västmanland. Det handlar om ortopedi, gynonkologi och hjälpmedel. Man får vara glad åt det lilla och att det rör på sig. Initiativet kommer från verksamheterna så det har alla chanser att lyckas och förmodligen utvecklas!
Efter en halkig hemfärd var det dags att ordna med middag tillsammans med Esa, Fredrik och svärfar. Det blev biffar gjorda på vildsvinsfärs (som vi fått av Pelle Thorsell, vår kommunjägare som ständigt får rycka ut och försöka hålla vildsvinsstammen under kontroll), rösti och gorgonzolasås. Ett glas rött Toscanavin till, Sangiovese; satt som en smäck!
Veckans Grand final var givetvis kvällens bastu. Fredrik och jag rulla oss i den lilla snö som stod till buds, härligt! :-))

Modiga Fredrik

En lycklig saunapoika!

fredag 6 februari 2009

Ska EU ta emot Guantánamo-fångar?

I tisdags var det debatt i EU-parlamentet om EU:s medlemsländer ska ta emot fångar från det kända Guantánamo-fängelset eller inte. Frågan har aktualiserats eftersom president Obama beslutat att fängelset ska vara stängt inom ett år och många fångar riskerar tortyr och fängelse om de skickas tillbaka till sina hemländer.
EU har antagit en resolution där man anser att det inte är förenligt med beaktande av FN:s människorättskommissions (UNHCR) rapport av den 15 februari 2006 om Guantanamo, i vilken det begärs att Guantanamolägret skall stängas omedelbart och att de kvarvarande fångarna antingen skall ställas inför rätta eller släppas.
Den tyska ledamoten Manfred Weber, EPP-ED, välkomnar Obama-administrationens vilja att stänga Guantánamo inom ett år. Han anser att USA ansvarar för de frisläppta fångarna.
- USA har ensamt ansvar för fångarna. De har satt upp lägret. Varför ska Europa ta emot personer som kan utgöra en fara. För dem som eventuellt är oskyldiga har USA ett ännu större ansvar att hitta en lösning. Obama måste lösa problemet själv.
Ja, frågan är inte lätt men det viktiga är i första hand att fängelset stängs och att det blir ett slut på detta brott mot folkrätten!

Är EMU nästa nöt att knäcka?

Den historiska överenskommelsen av Alliansregeringen om kärnkraften visar att det finns handlingskraft och ledarskap i regeringen. Nu måste Mona Sahlin ut på banan och bekänna färg! Hon öppnar upp för samtal om energipolitiken, ska bli intressant och se vad det landar i! Dagens ledare i Svd talar om "visioner förankrade i verkligheten".
Nästa svåra fråga att ge besked om är EMU. Den globala finanskrisen visar hur sårbart vårt samhälle är och; hur blir det i framtiden!? Island är ett aktuellt och tydligt exempel på sårbart ett litet land och en valuta kan vara. Nu vill man in i EU!
I höst tar vi över klubban i ministerrådet. Tänk om Alliansregeringen kunde ta upp EMU-frågan inför valet 2010 och visa samma handlingskraft och ledarskap som i kärnkraftsfrågan! Ta fram en strategi även för införandet av euron. Den globala ekonomin ser inte likadan ut nu som för sex års sedan när vi folkomröstade.

tisdag 3 februari 2009

Vår(d)turné i Sörmland

Jag och Mattias Claesson (c)Mattias och Lotta Finstorp (m)

Cafégäster och politiker

I går startade kd, m, och c vår vårdturné i Sörmland! Vi började i Flen på Konditori Violen kl 9.00. Där fikade vi och lyssnade på personer som ville prata landstingsfrågor med oss. Det var både lokala politiker och de som kommit för att berätta hur läget var i kommunen. Det var så kul!
Idag har vi varit i Nyköping och träffat medborgare. Intresset är verkligen stort för vårdfrågor! Det vi fått reaktioner på, är den nya majoritetens beslut om avgiften till distriktssköterkan. Likaså de nya höjda avgifterna på sjukresor. Givetvis framfördes synpunkter på tillgängligheten i primärvården också. Fler ville veta om det nya vård-val systemet som ska införas till hösten.
Det var så roligt att få möta alla över en kopp kaffe! En sa spontant: -"Men varför är ni här?"
Ja, det är kanske inte så ofta politiker möter väljare annat än i valrörelsen.
Nästa café ska vi ha i Katrineholm. Då kommer vi säkert att få mycket frågor om Kullbergska sjukhuset!

Filip 2 år

Filip Forslund med nallen Bo
Efter kommun- och landstingsdagarna, bar det av till Fagersjö i Stockholm. Det var födelsedagskalas och dags att fira mitt barnbarn Filip som har fyllt två år! Nallen Bo är ju nästan lika stor som Filip!
Tack för en jättegod tårta! GRATTIS och puss o kram från farmor!

måndag 2 februari 2009

Inspirerande dagar i Örebro

Göran Hägglund inledningstalar

Ella Bohlin, vår toppkandidat till EU-valet, och jag


Luc Vandeputte, biträdande generalsekreterare EPP

Jag och Luc Vandeputte

Det var med stor förväntan jag åkte till Örebro i fredags; och jag blev inte besviken. Som vanligt höll Göran Hägglund ett inspirerande tal, de seminarier jag hade valt var mycket bra. Jag hade valt seminariet om vårdgaranti och tillgänglighet och det var Toivo Heinsoo, Ragnhild Holmberg från Kalmar och Roger Molin, SKL som var föreläsare. Mycket bra!
Men en riktig höjdare var seminariet på lördagen där biträdande generalsekreteraren i EPP-ED(Kristdemokraterna i EU) Luc Vandeputte, från Holland, talade om de utmaningar EU står inför och hur vi kan vara med och påverka i EU. Han presenterade också EPP:s valprogram inför nästa mandatperiod i parlamentet.
Givetvis var det en hel del fokus med anledning av EU-valet och alla toppkanditerna var på plats.
Fredagkvällen avslutades med en god middag med underhållning och dans. Bandet som spelade var Caltex och de var riktigt bra! Givetvis var det roligt att få bugga lite innan det var dags att slå igen sina blå!

Mona Sahlin och kärnkraften

Det känns bra med Göran Hägglunds besked om kärnkraften. Återigen visar han att han kan föra konstruktiva diskussioner där andra ofta kör fast eller i diket. Mona Sahlins besked om energipolitiken och kärnkraften har förståeligt nog satt fart på Benita Vikström (s),kommunalråd i Oxelösund, och andra tunga s-politiker. I Expressen idag skriver hon med anledning av sin partiledares besked om att kärnkraften ska avvecklas: "V och MP är två partier som åtminstone på riksplanet inte visat att de vill eller kan föra en politik som bejakar industriell utveckling eller att de har förståelse för industrins villkor".
Jag kan förstå att Benita är allvarligt oroad efter Mona Sahlins besked! Hon vet vad det skulle innebära för SSAB i Oxelösund och andra stora industrier i Sverige om mp:s energipolitik ska vara rådande; helt enkelt katastrof! Hela Oxelösunds arbetsmarknad skulle förmodligen försvinna om deras politik blev verklighet. Då skulle inte jag vilja vara i Benitas kläder...
Det står vidare: " För oss Socialdemokrater är industrin oerhört viktig, flertalet kommuner i landet och därmed stora delar av Sverige är beroende av konkurrenskraftiga industriföretag, de ger jobb och skatteintäkter.
Hur ska Mona Sahlin hantera kritiken internt i sitt parti? Hur ska mp hantera den frågan om s går sin egen väg i energipolitiken som är så intimt förknippad med miljö o klimatfrågan?
I valet mellan parti och energi som diskuteras i dagens Svd blir det även tufft för IF Metall och dess medlemmar; "plötsligt står valet mellan en regering, som har en politik som garanterar långsiktig elförsörjning, mot en opposition, vars energipolitik består av lika delar ideologiska besvärjelser och fromma förhoppningar. Det kommer förstås inte att rucka på IF Metalls partipolitiska lojaliteter, men vart går de IF Metallmedlemmar som bryr sig om sina jobb och sin framtid?
Klarar Mona av att stå fast vid sitt uttalande om kärnkraftsavvecklingen och en gemensam energipolitik med mp? Om svaret är ja på den frågan; Hur långvarig blir hon i så fall som partiledare?